Historiallista miekkailua Kuopion kaupungin kirjastossa 14.1.2014

Artikkeli on julkaistu alun perin Miekka Mielessä -blogissa 1.5.2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Elisa Hyvärinen

Lauri Livistö Kuopion kaupungin kirjastosta otti joulukuun alussa 2013 minuun yhteyttä ja kyseli olisiko meillä kiinnostusta ja mahdollisuutta tulla esittelemään historiallista miekkailua Kuopion pääkirjastolle tammikuussa 2014? Kirjastossa oli tuolloin kuukauden teemana keski-aika.

Halua ja kiinnostustahan löytyi ja alettiin säätämään asiaa kasaan. Ajankohdaksi valikoitui 14.1. ja sisällöksi suunniteltiin esittelypistettä koko päiväksi kirjaston aulaan ja esittelynäytöstä illaksi. Vinkkasin mukaan myös Kuopion historiallisten tanssien harrastajat, jotka sitten toteuttivatkin oman esittelytilaisuutensa keskiaika-teemakuukauden aikana.

Kun olin sopinut asiat kirjaston suuntaan, alkoi vapaaehtoisten värväys. Kirjasto-päivässä oli lisähaasteena sellainenkin seikka, että samalle päivälle olin sopinut miekkailuoppitunteja Minna Canthin lukioon keskelle päivää. Eli vapaaehtoisia oli pakko saada mukaan avuksi, jotta homman voisi suunnitellulla tavalla järjestää kokopäiväksi, vaikka en itse pystyisi paikalla iltapäivällä olemaan tuntikausiin. Onneksi kirjaston esittelypisteeseen löytyi vapaaehtoisiksi Mirja, Terttu ja Ville, sekä myös lukio-oppitunti- ja esittelyryhmän Elisa ja Jaakko.

Kirjasto-projekti alkoi käytännössä jo päiviä ennen tositoimia mukaan esittelypöydälle tulevien varusteiden, kirjojen, yms. listaamisella. Mainosjulisteita ja flyereita ja muuta paperikamaa piti tehdä ja kopsailla. Esittelyn oli tarkoitus kestää puolisen tuntia ja sisältää tekniikkanäytteitä ja informaatiota eri aseista. Sellainen esittelysetti vaati jo aika paljon ennakkosuunnitteluakin.

Lisähaasteena oli myös se, että aika iso osa varusteista piti irrottaa myös Minna Canthin lukioon, jossa vedettiin lyhyet esittelyt kaikista meidän aseista ja päälle oppitunnit, joissa tarjosimme opiskelijoille pitkämiekat ja maskit käyttöön. Aika pian tuli selväksi, että kaikki tuona päivänä tarvittava roina ei mitenkään mahtuisi henkilöautoon eikä kahteenkaan. Onneksi sain pakettiauton lainaan.

Kirjastolle olin jo hyvissä ajoin vienyt useita julisteita ja flyer-nippuja. Hyvin positiivisesti kirjaston väki mainoksiin suhtautui ja mukavasti pääsi meidän projekti talossa esille.

14. tammikuuta heräiltiin sitten hyvissä ajoin ja pakkailtiin ja järjesteltiin kamoja autoon toista tuntia. Vähän enne kymmentä oltiin kirjastolla etsimässä parkkipaikkaa ja vähän vaikeastihan se sitten löytyikin. Mukaan lupautuneita vapaaehtoisia oli sovitusti paikalla ja pikaiseen ryhdyttiin esittelypöytää väsäämään parhaalle paikalle aulaan. Niin kuin aina, jotain unohtuu matkasta. Tällä kertaa unohtuivat esittelypöydän pöytäliinat. Mirja lähti sellaisia metsästämään ja muut jäivät pöytää väsäämään. Kirjaston ulko-oviin lisäilin kolmen julisteen riveihin esittelymainoksia, jotta sisääntulija ei voisi välttyä niitä näkemästä.

Puolessa tunnissa oli kaikki koossa. Keihäitä törröttämässä telineessä, aseita, kirjoja ja mainoksia esittelypöydällä ja pari suurta kynttilää palamassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Elisa Hyvärinen

Hyvin ottivat kirjaston asiakkaat meidät vastaan. Kaikenlaista väkeä kävi roinaa ihmettelemässä ja lajista ja aseista kyselemässä. Moni sanoi palaavansa illalla kirjastoon esittelytilaisuuteen.

Iltapäivällä minä Elisa ja Jaakko lähdettiin Minna Canthin Lukioon ja esittelypiste jäi Mirjan, Tertun ja Ville hoitoon. Minarin vierailusta löytyy oma artikkeli täältä, joten tässä ei siitä sen enempää.

Minarin reissulta ehdittiin ilta viiteen takaisin Kirjastolle ja ehdittiin kohtuudella järjestellä esittelyyn varattu auditorio meille mieleiseen muotoon, koota tarvittavat aseet ja kässäri esiin ja vielä jäi aikaa vähän jännittää tuleeko paikalle ketään. No tulihan sitä yleisöä ja vielä oikein hyvin. Paljon enempi kuin uskallettiin odottaa. Siinä sitten pidin vajaan 40 minuutin luennon historiallisesta miekkailusta ja meidän seuran aseista ja niiden käytöstä. Aika tarkkaan olin etukäteen suunniteltu sellainen rytmitys, missä puhepätkät ja tekniikkaesittelyt vuorottelivat, jotta kokonaisuus olisi mahdollisimman ymmärrettävä ja kiinnostusta herättävä. Kai me jotenkin myös onnistuttiin, kun kiitoksia saatiin, uteliasta porukkaa jäi juttelemaan esittelytilaisuuden jälkeen, joku kirjoitti kehuvan kommentin Savon Sanomien yleisöosastolle ja mikä parasta, kirjastolta saatiin seuraan kolme uutta jäsentä. Se oli palkitsevinta koko tässä projektissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Elisa Hyvärinen

Kiitokset kaikille osallisille, kirjaston väelle, erityisesti Lauri Livistölle, seuran vapaaehtoisille ja kaikille seuran jäsenille, jotka lainailivat taas omia varusteitaan esittelyyn ja Minarin oppitunteja varten. Toivottavasti keskiaika ja meidän aseoppeihin hyvin vielä asettuva renessanssi olisivat joskus uudelleenkin esillä kirjastossa ja päästäisiin uudelleen tekemään yhteistyötä Kuopion kirjaston kanssa.

-M!ka-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s