Codex Wallersteinin miekkailuperinne Nürnbergin alueelta kiehtoo

Artikkeli on päivitetty 30.8.2015

Cod_I_6_4_2_011r-2

Codex Wallerstein on saksalainen miekkailumanuaali, joka sisältää käytännössä kolme eri manuaalia, jonka Paulus Hector Mair niputti yhteen paljon niiden kirjoitusajankohtaa myöhemmin, vuonna 1556. Kaksi nuorempaa osiota ovat 1470-luvulta ja vanhin mahdollisesti vuoden 1400 tienoilta.

LIECHTENAUERIN KOULUKUNNAN ULKOPUOLISTA TRADITIOTA

Codex Wallerstein ei suoraan edusta saksalaisessa miekkailussa eniten esillä olevaa Liechtenauerin koulukuntaa, vaikka saksalainen lähde onkin. Kaksi nuorempaa osiota edustavat miekkailumanuaalien Nürnbergin ryhmää, jossa on tallennettu Nürnbergin alueen paikallista taistelutaitojen perinnettä.

Vanhin osa Codex Wallersteinia taas näyttäisi olevan ensimmäinen lähde niin ikään Liechtenauerista erillisestä Gladiatoria-ryhmästä. Kaikki Codex Wallersteinin lähteet ovat käsin kirjoitettua ja osin kuvia ilman tekstiä. Laatijoista ei ole mitään tietoa eikä merkintöjä.

Se tiedetään, että kuuluisa miekkailumanuaalien keräilijä ja kirjoittaja Paulus Hector Mair on omistanut myös nämä manuaalit ja tehnyt niihin pieniä lisämerkintöjään.  Mairia ennen on ensimmäiseen manuaaliin kirjattu omistajaksi Von Baumann vuosiluvun 1549 kera. Nimen on arveltu viitanneen augsburgilaiseen palkkasoturiin Michael von Baumanniin.

Cod_I_6_4_2_014v

PITKÄMIEKKAOPEISSA  JOTAIN ”FIOREA” JA JOTAIN ”LIECHTENAUERIA”

Wallersteinin  nuorempaa osaan 1470-luvulta  kuuluvasta  haarniskoimattoman pitkämiekan osiosta löytyy joitakin varsin mielenkiintoisia tekniikoita. Aikakin itse tykkään manuaalin lyhyen terän windeneistä, windenin käytöstä sisäänmenoihin ja half sword-tekniikoista …tai siis saksalaisittain gewapnete hand-tekniikoista.

Cod_I_6_4_2_006r

Lähde on kokonaisuutena mielenkiintoinen myös siksi, että siitä tuntuisi löytyvän samankaltaisuuksia Liectenauerin lisäksi myös Fiore dei Liberin italialaisen pitkämiekan oppien kanssa. Mistään ”puuttuvasta renkaasta”, joka yhdistäisi nämä kaksi pitkämiekkakoulukuntaa, ei kuitenkaan tässä yhteydessä kannata puhua. Mitään todisteita suorista yhteyksistä Italiaan ei ole löytynyt. Paremminkin voisi sanoa, että Nürnbergin traditiossa on löydetty samankaltaisia ratkaisuja samoihin käytännön ongelmiin. Samanlaiset lainalaisuudet ja taistelutilanteethan toistuvat miekkojen kanssa oppisuunnista riippumatta, joten yhteneväisyyksiä löytyy aina. Ihmisen anatomia, fysiikan lait ja taistelun lainalaisuudet pakottavat erilaisten aseiden opit etsimään ratkaisua samoihin käytännön ongelmiin ja niissä ratkaisuissa on monesti löydettävissä hyvin paljon samoja piirteitä.

Voisin lupailla, että Wallesteinin haarniskoimattoman pitkämiekan osuuteen tutustuja löytää manuaalista jotain tutun oloista ja ehkä myös jotain uutta. olipa hän sitten Fioren tai Liechtenauerin oppien tuntija. Viihdyttävää vaihtelua se perustreenailuihin ainakin tuo..

wallerstein messer2

NÜRNBERGILÄISTÄ MESSERIÄ

Nürnbergin tradition pitkämiekkaoppien lisäksi olen kiinnostunut myös nürnbergiläisistä messer-opeista, jotka em. pitkämiekan tapaan ovat Codex Wallersteinin nuorempaa osiota 1470-luvulta. Mitään hiuksia nostattavan uutta tai erilaista siitä nyt ei löydy, koska samaa perinnettä edustavan Antonius Rastin messer-oppi oli ensimmäinen messer-manuaali, johon perehdyin, kiitos Joeli Takalan opastuksen. Jotain sentään löytyy erilaistakin. Oma hupinsa on siinäkin, että käy tämmöisen lyhyen manuaalin opit läpi aseen kanssa ja matkaa sitä kautta ehkä vähän ajassa taaksepäin jonnekin Nürnbergin kulmille, jossa joku tuntemattomaksi jäänyt miekkataituri on kokenut juuri nämä tekniikat ylös kirjoittamisen arvoiseksi.

CODEX WALLERSTEIN KUOPION MIEKKAILUPÄIVILLÄ HUHTI- JA LOKAKUUSSA 2015

Schrankenin järjestämillä Miekkailupäivillä Kuopiossa 25.-26.4.15 oli ohjelmassa mukana Nürnbergin tradition haarniskoimatonta pitkämiekkaa ”bloßfechten” ja tikaria lähteenä tämä nuorempi osa Codex Wallersteinia  1470-luvulta. Jaakko oli päävastuussa tikariosiosta ja minä pitkämiekkaosuudesta.

Itse olin pyöritellyt aihetta vuoden 2014 keväästä saakka ja pariin otteeseen sitä on treenattu vähän myös Savon Historiallisen Miekkailun Seuran kuvioissa. Kun Miekkailupäiville päädyttiin kehittelemään jotain normaalista Kuopion toiminnasta poikkeavaa ohjelmaa, olivat Codex Wallersteinin haarniskoimaton pitkämiekka ja tikariosuus aika sattuvat valinnat. Päätöksen jälkeen tuli käytettyä varsin paljon aikaa asian pohdintaan ja sen jälkeen testaamiseen ja treenaamiseen varta vasten näitä miekkailupäiviä valmistellen. Saliaikaa käytin vajaat 20 tuntia miekan ja treeniparin kanssa.

Kokonaan ei Codex Wallerstein haarniskoimatonta osiota ehditty 25.-26.4.15 käydä läpi, mutta hyvään alkuun päästiin ja jossain yhteydessä sitä treenaillaan varmasti lisääkin. Itse kun olen aiheesta ainakin kiinnostunut. Toivottavasti kiinnostuneita on Miekkailupäivän jälkeen enemmänkin kuin minä…

3.-4.10.15 miekkailupäivillä jatketaan eteenpäin Codex Wallersteinin Nürnbergin tradition miekkailuopeissa, sillä käsittelyssä on manuaalin messer-opit.Wallerteinin messer-oppien ”lähisukulaisen”, samaan koulukuntaan laskettavan Antonius Rastin messeriä on Savon Historiallisen Miekkailun Seuran harjoituksissa pyöritelty vuoden 2013 alussa, kun messeriä alettiin seurassa treenata ja osittain uudelleen vuoden 2014 alussa, kun järjestin Fechten mit dem Langen Messer  -kurssin, mutta ei juuri sen jälkeen. Rastin messerin kanssa varsin samanlainen Wallersteinin messer-osio voi siis tuntua joillekin seuran jäsenille tutulta, mutta aika monelle tarjolla on myös uutta asiaa.

LUE MYÖS:

Kulttuurikilta Schrankennin sivuilla:
3.-4.10.15 Miekkailupäivien info-sivu
25.-26.4.15 Miekkailupäivien info-sivu
Täällä Swordman.fi-sivuilla:
25-26.4.15 Miekkailupäivät vaihteluksi osallistujille ja haasteeksi järjestäjille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s