Miekkailuvarusteiden kokoaminen alkaa maskista

– Päivitetty 2.6.2016  –

1-DSC_0062

Kuvassa molemmilla käytössä 1600N maskit sekä maskien päällä olevat takaraivoa ja niskaa suojaavat huput, kaulasuojat, kyynärvarsi- ja kyynärpääsuojat ja miekkailuhousut 350N, sekä vasemmalla pehmusteilla suojatut miekkailukäsineet ja oikealla nahkaiset työkäsineet (kuva: Elisa Hyvärinen).

Miekkailumaski on uuden harrastajan ensimmäinen hankita. Omassa seurassani Kuopiossa Savon Miekassa on vuokrattavana uusille harrastajille, mutta kenenkään ei niitä kannata lähteä vuokrailemaan kuin siihen asti, että saa oman maskin ostettua.

Maskien hinnat ovat noin 90 tai 140 euroa. Edullisemman maskin ja kalliimman maskin ero tulee kangasosien lujuudesta. Halvassa se on 350N ja kalliimmassa merkittävästi parempi 1600N.  Kuopiossa Savon Miekalta voi ostaa suoraan mustia 1600N Hema-maskeja, joten Kuopion kulmilla kannattaa kysellä varastotilannetta.

Perustreeneissä halvempikin maski riittää, jos ei halua maskiin lähteä rahaa panostamaan. Eron huomaa sitten kohtuullisen hyvin kaulaan tulevassa pistossa, kun vähän kovemmin treenaa. Se tosin vaatii mielellään jo vähän lisäsuojaa kaulaan muutenkin.

Mustat hema-maskit ovat käytännössä samaa tavaraa, kun urheilumiekkailun valkoiset kalpa-maskit, eli nekin käyvät tähän lajiin hyvin. Mustat hema-maskit ovat muutaman euron kalliimpia, mutta niiden etuna on, etteivät nuhraantuminen tule esille.

Keväällä 2016 on markkinoille tullut myös PBT:n hema-käyttöön paranneltu 1600N ”Warrior” maski, jossa verkko ulottuu 5cm pidemmälle taakse kuin tavallisessa 1600N miekkailukypärässä, siten antaen lisäsuojaa takaraivon puolelle. Lisäksi verkkoa on vahvistettu otsan kohdalta. Hintaa tällä on parikymppiä enemmän kuin tavallisella 1600N-maskilla. Warrior-maskin kohdalla kannattaa huomioida, että takaraivon suojaukseen normimaskeille suunnitellut suojahuput eivät asetu tähän maskiin.

Lajin aloittamiseen ei alkuunsa tarvise ei muita suojavarusteita kun miekkailumaskin. Halvat nahkakäsineet ovat hyvä lisuke. Esim. nahkaiset työkäsineet rautakaupasta sopivat hyvin ja maksavat vain noin 5 euroa pari. Pitkävartiset suojapehmusteilla varustetut hema-hanskat pitkillä varsilla ovat sellainen kalliimpi ja merkittävästi parempi käsineratkaisu.

Monen harrastajan suojavarustus on varsin pitkään, jopa vuosia, pelkkä maski ja käsineet, mutta suojavarusteiden hankinta on kyllä miekkailun oppimiselle eduksi jollain aikavälillä. Kaikkea ei silti tarvitse lähteä kerralla haalimaan. Varusteita kannattaa lähteä kokoamaan palapalalta mahdollisimman järkevässä järjestyksessä.

Maskin jälkeen seuraava olennainen hankinta ovat kovat, sormia hyvin suojaavat miekkailuhanskat/-gauntletit. Seuraavat sitten kyynärpää-kyynärvarsisuojat ja kaulasuojus. Noilla varusteilla pääsee jo aika napakkaan treenaamiseen.

Rintakehän suojaaminen on sitten seuraava vaihe. Muovinen urheilumiekkailun ”plastron” -rintasuojus maksaa vain noin 25 euroa. Se antaa suojaa itsekseenkin pistoja vastaan, mutta takki kannattaa siihen päälle joskus hommata. Edullisimmat asiaankuuluvat miekkailutakit maksavat noin 170-250 euroa.

Siinä vaiheessa, kun varusteet antavat mahdollisuuden vähän räväkämpään treenaamiseen, riski saada osumia miekkailumaskissa suojaamattomana olevaan takaraivoon kasvaa. Viimeistään miekkailutakin hankintavaiheessa, tai jo aikaisemminkin olisi hyvä hommata takaraivoa ja niskaa suojaava maskin päälle tuleva huppu. Edullisimmillaan näitä löytyy noin 70 eurolla.

Sitten mennään jalkojen suojaukseen… Polvi- ja säärisuojat ovat siellä olennaiset. Miekkailuhousut ovat myös hyödyksi varusteiden istuvuuden kannata ja ovat myös asiallinen suojavarustus, joissa suojalujuutta löytyy 350N verran. Niitä löytyy edullisimmillaan vain noin 70 eurolla.

Alasuoja on myös enemmän kuin tarpeellinen varuste. Hinta on pari kymppiä tai allekin. Itse hommaisin sen mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa molemmilla on käytössä täysi vapaamiekkailuvarustus (kuva: Mirja Kuronen).

LUE MYÖS:
Miekkailumaskeissa on eroa

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s