Yhdessä yksin rivissä

(Kuva: Elppi Hyvärinen)

(Kuva: Elppi Hyvärinen)

Ennen vanhaan harjoitusten inserteissä seistiin rivissä, mutta tästä käytännöstä olen jo neljä vuotta pyrkinyt eroon omissa treeneissäni. Yhä vain osa harrastajista hakeutuu riviin, vanhemmat jostain tottumuksesta, uudemmat heidän esimerkkinsä perässä. Näin tapahtuu vaikka montaa ”pakko-seistä-rivissä” -aikakauden treenaajaa ei vakiojoukossa olekaan, liekkö yhtään? Joku vaisto lienee periytynyt silti eteenpäin harrastajilta toisille, siitä huolimatta, että olen puhunut sitä vastaan jo neljättä vuotta…

Viime aikoina olen välillä huikannut, että ”rivimuodostelma kielletty”, kun näen rivin alkavan muodostua. Tähän rivin vastustamiseen löytyy useampiakin syitä. Rivissä seistessä ei välttämättä aina näe, eikä kuule kaikkea olennaista. Kokemattomimmilla tuntuu vielä olevan taipumus asettua oppimisen kannalta hankalimpiin paikkoihin rivistön reunamille. Jos jokainen liikkuisi itselleen sopivimpaan paikkaan seuraamaan itselleen olennaisinta seikkaa, voisi oppiminen olla helpompaa.

Riviin verrattuna vaikkapa vapaamuotoinen kehämuodostelma on myös sosiaalisesti parempi tapa toimia, sillä ihmiset ovat siinä tilanteessa enemmän yhdessä. Rivissä taas ollaan paremminkin ”yhdessä yksin” ja siitä on ainakin suomalaisen hitaampi lähteä etsimään itselleen harjoitusparia.

Käytännössä olen huomannut, että treenit etenevät selkeästi rivakammin ja myös rennommissa tunnelmissa, kun porukka ei vaeltele harjoituksen jälkeen rivimuodostemaan, eivätkä insertin sekä sen tuoman pienen ”yhdessä yksin” rivissä seisonnan jälkeen hapuile jostain katsekontaktia harjoitusparin löytämiseksi. Treeniaikaa on käytettävissä ainakin meillä hieman niukasti, joten pieni rivakkuus ei ole ainakaan haitaksi harjoittelulle. Sosiaalisempi harjoittelutunnelma tuo myös mukanaan rentoutta, joka edesauttaa treenaamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s