Miekan valmistajalla on väliä


Yhden iskun sapeli. Kyseessä oi ollut kova lyönti. Onneksi tuo 52 cm pitkä katkennut kärkiosa, katkeamiskohdasta terävä, ei osunut ympärillä olleisiin suojattomiin ihmisiin. Valmistaja Hanwei. Myyjä walesiläinen Red Dragon ei nähnyt hyvittämisen tarvetta.

Harjoitusmiekat puhututtavat, varsinkin uusia harrastajia. Mistä ostaa ja minkälainen. Yleensä haussa väline, joka kelpaa sekä tekniikkaharjoitteluun että vapaamiekkailuun.

Savon Miekassa pääosin seuran käytössä olevista aseista on unkarilaiset Regenyei Armoryn valmistamia ”feder”-tyyppisiä aseita, jotka ikään kuin asettavat standardin, mitä meillä treenifederilta vaaditaan. Aseita saa tilattua suoraan Unkaristakin, mutta Suomessa niitä myyvät ainakin Oulun Miekkailutarvike ja Periosport. Regenyei Armoryn miekkoihin on helppo tutustua, kun vaan muistaa treeneissä asiaa kysellä, kun niitä käytössä aika paljon erilaisina versioina meidän seurassa ja näin varmaan muuallakin.

Onneksi asia puhututtaa, eikä viimeaikoina ole ollut meidän seurassa niitä, jotka ostavat treenimiekkoja ihan omin päin luottaen omaan arvostelukykyyn, muilta mitään kysymättä. Näin on joskun menneisyydessä käynyt, kun kokematon harrastaja ei ymmärrä, mitä eroa eri tahoilla myytävissä miekoissa voi olla. Toki testattavaksi yksityisesti voi ostaa mitä vaan, näin olet itsekin tehnyt, mutta epämääräisen välineen tuominen treeneihin ei ole meillä luvallista.

Parhaimmillaan uusi hankinta joutuu suoraan käyttökieltoon. Tällaisia miekkoja ovat elävöityskäyttöön suunnatut miekat ja esim. kiinalaiset Hanwein tuotteet. Joista tässä kuvituksessa pari yksilöä esimerkkinä 2016 hankituista testikappaleista.

Yhden piston sapeli. Pisto tehtiitiin vapaamiekkailussa, onneksi sapeli taipui eikä katkennyt. Valmistaja Hanwei. Kuva: Mika Vesterinen

Aina kun eteen tulee joku uusi tuntematon valmistaja, niin sen tuotteiden laatua kuulostellaan ensin heman puskaradiosta, minkälaisia kokemuksia löytyy.  Sitä kautta on monen miekan laatu selvinnyt itse testaamatta. Näin säästytään ikäviltä pettymyksiltä ja myös tarpeettomilta vaaratilanteita.

Kannattaa myös huomioida, että hyväkin miekka kuluu käytössä vai voi muuttua jopa käyttökelvottomaksi. Omaa asetta kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Ks. oheinen Regenyein federin terä viiden vuoden käytön jälkeen.

Huonolaatuinen tai huonokuntoinen miekka on turvallisuusriski, niin käyttäjälleen kuin hänen harjoitusparille ja kaikille ympärillä oleville kanssa harjoittelijoille. esim. Huonolaatuisen miekasta irtoava kappale on vaaraksi kaikille.

Hyväkin kestää aikansa.  Halkeama Regenyein federissä viiden käyttövuoden jälkeen. Omaa miekkaa kannattaa tarkkailla. Kuva: Mika Vesterinen

13 thoughts on “Miekan valmistajalla on väliä

 1. Itse omistanut kymmeniä Hanwein valmistamia miekkoja jotka ovat olleet kovassa kätytössä ja mitään ongelmia ei ole ollut, kyllä noita roskia pääsee kaikilla valmsitajilla sekaan, turha sentakia että pari viallista on ollut on kaikkia pistää käyttö kieltoon.

  Tykkää

  • 4 sapelista 2 hajosi heti. Ei tuolla otannalla Hanwei pisteitä kerää… Muualta Suomesta on Hanwein sapeleista kuulunut samanlaisia kokemuksia. Ei mitään huhupuheita, vaan ihan suoraan ensikäden tietoja, vaikka tässä jutussa keskityin noihin omiin kokemuksiini, kyselin vähän taustatietoa muualtakin.

   Mitä ja miten treenaat? Ja missä seurassa tai porukassa?
   Voi olla treemaanisesta kiinni miten noi kestää. Meillä ei ainakaan kestä. Sen verran on tuommoiset hajoilevat miekat vaarallisia, että turha lähteä niitten kanssa leikkimään meidän treenaamisessa. Hanwein pitkämiekoista on vähän kokemusta ja ne on hieman paremmat. Hintaero selkeesti parempaan on niin pieni, että kannattaa valita se parempi. 🙂

   Tykkää

 2. Terve! Meille Jakomäen salille tulee aina välillä testausta ja arvostelua varten mitä erikoisempia yksilöitä. Hanwein tuotteiden laatu ei ole viime aikoina luottamusta herättänyt. Edellinen Hanwein sapeli oli minuutissa S-mutkalla ja saman tuottajan Tinker longswordista lähti ensimmäisessä matsissa pieniä, teräviä paloja lentelemään sen verran, että katsojaosastossa olleet laittoivat myös maskit päähän.

  Liked by 1 henkilö

 3. Tinker longswordin tarina on tullut tutuksi muualtakin. Yksikin tuon kaltainen tarina on liikaa. Kyseinen miekka on vaarallinen kaikille läsnäolijoille. Turha antaa kenenkään vaikkapa meidän seurassa säästää muutamaa kymmentä euroa tämmöisen edullisemman miekan takia… ja samalla ottaa tarpeettomia ylimääräisiä riskejä, jotka koskevat kaikkia läsnäolijoita.

  Tykkää

 4. Joopa joo, VAi että ei Hanwei Longswordit kestä mitään, on se kummallista että itse olen keräilltyt produktio miekkoja yli 26 vuotta ja yhdessäkään Hanwein miekassa ei ole ollut mitään vikaa, tosin kerään vain teräviä itse mutta ovat kestäneet kaiken, Tatamimatot, tatamit missä harjan varsi sisällä, jne ei mitään ongelmaa, tilasin tämän sivun suosituksen perusteella REgeneyltä miekan, siiis lelun mikä näyttää miekalta, ei distaalista kartiota, tasapaksu terä koko matkalta ja muutenkin terän paksuus vain 4mm mikä on aivan naurettavan ohut pitkämiekan terän paksuudeksi..Harmi että tänne ei saa kuvia laitettua, ois meinaan kuva missä esim Hanwein Pitkämiekalla on katkaistu RANTEEN paksuinen koivu, ilman pienintäkään terävauriota. Olis myös kuva samasta pitkämiekasta Joka on lyöty kantoon niin kovaa että upposi koko terä varmaan noin 30cm koivun kannon sisään, ja tuli jopa pari naarmua… Myös tän sivun suosituksen mukaan tilasin Victor Berbekucz bastardi miekan, samaa tasoa kuin regeney, ei distaalista kartiota, terä aivan liian ohut ja niin joustava että pistot edes half swordingilla ovat mahdottomia.. *Hyviä suosituksia tekin annatte, tähän mennessä jopa hanwein 100 euron kiinalainen dao on piiskannut sekä Regenein että VB swordsin miekat jokaisessa ominaisuudessa, parempi lämpökäsittey, distaalinen kartio, terän paksuus ja kestävyys…Pistäkääpä tänne mahdollisuus linkata kuvia niin voin todistaa väitteeni ihan kuvillakin niin ei tarvistse sanoja uskoa.. Kannataa muutenkin tilailla Hanwein tuotteita jostain red dragonilta, oiskohan kannattanut käyttää vaikkapa rautaporttia JOKA ON HANWEIN POHJOISMAIDEN PÄÄTUKKURI, ja jolla on takuu miekoissa. Siks toisekseen Hanwein Tinker Sarjassa ainakin on VUODEN TAKUU joten saa olla kyllä typerä jos sellaistakaan ei ole ottanut huomioon… Sekä regeneit että VB swordsin tuotteet ei mene tässä taloudessa jatkoon, ostan ennemmin vaikka Windlassin tuotteita nekin on historiallisesti aidompia ja sentää terät sen paksuisia että ei mene kuin jojo mutkalle pistäessa..

  Tykkää

 5. En tosiaa tiedä mitä te niillä leluillannen teettte mutta kuten olen sanonut niin olen tosiaan tehnyt omilla miekoillani asioita joita miekoilla ei todellakaan edes pitäisi tehdä ja silti naarmuja enempiä terävaurioita ei ole tullut. Pistäkää ihmeessä vastaavia pahoinpitely kuvia niistä REgeneyn ja VB swordsin sun muiden valmistajien leluista jos on pokkaa koittaa kestääkö ne noita samoja iskuja…Omistanut tässä 26 vuoden aikana yhteensä 104 produktio miekkaa 12 sepän tekemää customia, ja muutaman antiikkisen, ainoat tähän mennessä joiden laatuun EN OLLUT TYYTYVÄINEN olivat juuri ne lelut mitä tällä sivustolla suositeltiin.. Jopa Cold steelin paska ovat parempia ja historiallisesti aidompia kuin nuo lelut mitä täällä suositeltiin..

  Tykkää

 6. Tosiaan kuvista voi katsella ”näitä ekasta iskusta hajoavia” Hanwein miekkoja… Kannattais varmaan ostella niitä miekkoja VIRALLISILTA jälleenmyyjilta, Hanwein joka ikisellaä ainakin terävällä miekalla tosiaan on VUODEN TAKUU, jos täällä Hema piireissä ei osata lukea tekstiä joka lukee selvääkin selvemmpin esim Cas Iberian sivuilla niiin ei ehkä kannata miekkoja ostella…

  Tykkää

 7. ”Ei mitään huhupuheita, vaan ihan suoraan ensikäden tietoja, vaikka tässä jutussa keskityin noihin omiin kokemuksiini, kyselin vähän taustatietoa muualtakin.

  Nii no nyt ei ole huhu puhetta vaan on ihan kuvat mitä Hanwein miekoilla on tehty, ja se että noita kuvia on otettu ei todellakaan tarkoita että olen tehnyt noita asioita vain kerran, vaan teen ns torture testejä vähän väliä produktio miekoille… Sieltä vaan katsomaan, voin lisätä sinna varmaan pari sataa kuvaa tuotanto miekoista joilla on paiskottu puita, katkottu tatamia jne. Se että joku valopää on ostanut Hanwein miekkoja paikasta joka ei ole virallinen jälllenmyyjä ja saanut sunnutai kappaleen on ihan ostajan omaa typeryyttä. Kun käyttää VIRALLISIA Hanwein jälleen myyjiä niin jokaisella ainakin terävällä miekalla on vuoden takuu.. Itse en sitä takuuta ole ikinä joutunut käyttämään mutta näin se asia kuitenkin on. Nyt jään innolla odottamaan että saan vastaavia torture kuvia vaikkapa niistä Regeney armoyryn tai VB swordsin miekoista..: Joka ikinen tietää että toi puuhun lyöminen on todella vahingollista miekalla, jokainen miekka on silti kaikki iskut kestänyt, olen pamautellut mm Hanwei Tinker pitkämiekkaa lappeellaan koivua vasten niin kovaa kun kahdesta kädestä lähti, ei terä vauritota. Voisin jatkaa tätä tarinaa vaikka kuinka kauan, niin paljon olen tehnyt hölmöjä asioita ihan vain todistaakseni että NE HANWEIN MIEKAT KESTÄVÄT KYLLÄ KÄYTTÖÄ, kun ostaa ne paikasta jossa on laadunvalvonta kohdallaan ja joka kuuluu hanwein virallisiin tukkureihin…. NO NII NYT SIT POJAT KUVIA KEHIIN TAI TURVAT TUKKOON.

  .https://imgur.com/a/YrYzgaa

  Tykkää

 8. No niin kuvat torture leikkuista ja kuvat teristä niiden jälkeen puhukoon puolestaan, jos noiden kuvien jälkeen joku on vielä sitä mieltä että ne Hanwein miekat eivät kestä mitään niin mä en enää tiedä mitä sanoa, käytin miekkoja hommiin jotka ois oikeasti tarkoitettu vesurille tai kirveelle ja silti selvisivät vallan mainiosti… Nyt joko turparullalle tai sitte vastaavia kuvia niistä teidän suosittelemistäa leluista.

  Tykkää

 9. Yllätys että vastauksia tai kuvia ei paljon ole tullut, tehdäänkö silleen että harjoittelette millä harjoittelette mutta lopetatte sen valmistajien mustamaalausksen, varsinkin kun sitä omakohtaista kokemusta ei ole kuin muutamasta miekasta.

  Tykkää

 10. Ymmärtääkseni tässä oli tarkoitus keskustella HEMA harjoitteluun sopivista harjoitustyökaluista, eli pääsääntöisesti tylsistä ja suhteessa turvallisista kamppeista. Terävät miekat ovat asia erikseen, koska harvempi niitä hakkaa täydellä voimalla toisia teräviä miekkoja vastaan. Itse olen leikannut Hanwein katanalla ja wakilla melko paljon, eikä minulla niistä ole mitään valitettavaa. Tänäänkin oli tarkoitus pilkkoa vähän tatamia Hanwein Practicalilla. Sen sijaan kaikki Hanwein tylpät HEMA harjioitteluvälineet, joita olen toistaiseksi kokeillut tai nähnyt kokeiltavan ovat olleet suoraan sanottuna vaarallisia. Alustavan arvioni mukaan syynä on terän liian kova karkaisu yhdessä teräslaadun kanssa. Osuessaan kovaan maaliin terä sirpaloituu. Practical katanassa yhdessä kohtaa olen havainnut hyvin vähäistä sirpaloitumista, mutta kun maali on tatami se ei ole vaarallista, ei vaikuta merkittävästi aseen käyttöö ja on suhteellisen helppo korjata. Vastaavasti tylpästä harjoitusaseesta toista vastaavaa vasten lyötäessä olen nähnyt lähtevän usean millin sirpaleita lentoon. Sellaista ei oikein voi jatkuvassa perusharjoittelussa sallia, vaikka kuinka tykkäisi valmistajan katanoista.

  Tykkää

 11. Halkoja voi hakata vaikka tylsällä pitkämiekalla, olen kokeillut. Hanwein sapelista, josta sparratessa lenteli sirpaleita, tuli ihan kelpo leikkuri teroittamisen jälkeen, mutta en todellakaan sparraisi sellaisella. Kuten Mikko tuossa yllä kommentoi, miekkaillessa nuo Hanwein tylpät ovat osoittautuneet suorastaan vaarallisiksi miekkailijoille.

  Eli lyhyesti, Hanwein terävät voivat olla ihan kivoja leikkaamiseen, mutta tästä minulla ei ole yhtä sapelia enempää kokemusta. Omien kokemusten perusteella en todellakaan voisi suositella kyseisen valmistajan miekkoja HEMAan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s