Miekan valmistajalla on väliä


Yhden iskun sapeli. Kyseessä oi ollut kova lyönti. Onneksi tuo 52 cm pitkä katkennut kärkiosa, katkeamiskohdasta terävä, ei osunut ympärillä olleisiin suojattomiin ihmisiin. Valmistaja Hanwei. Myyjä walesiläinen Red Dragon ei nähnyt hyvittämisen tarvetta.

Harjoitusmiekat puhututtavat, varsinkin uusia harrastajia. Mistä ostaa ja minkälainen. Yleensä haussa väline, joka kelpaa sekä tekniikkaharjoitteluun että vapaamiekkailuun.

Savon Miekassa pääosin seuran käytössä olevista aseista on unkarilaiset Regenyei Armoryn valmistamia ”feder”-tyyppisiä aseita, jotka ikään kuin asettavat standardin, mitä meillä treenifederilta vaaditaan. Aseita saa tilattua suoraan Unkaristakin, mutta Suomessa niitä myyvät ainakin Oulun Miekkailutarvike ja Periosport. Regenyei Armoryn miekkoihin on helppo tutustua, kun vaan muistaa treeneissä asiaa kysellä, kun niitä käytössä aika paljon erilaisina versioina meidän seurassa ja näin varmaan muuallakin.

Onneksi asia puhututtaa, eikä viimeaikoina ole ollut meidän seurassa niitä, jotka ostavat treenimiekkoja ihan omin päin luottaen omaan arvostelukykyyn, muilta mitään kysymättä. Näin on joskun menneisyydessä käynyt, kun kokematon harrastaja ei ymmärrä, mitä eroa eri tahoilla myytävissä miekoissa voi olla. Toki testattavaksi yksityisesti voi ostaa mitä vaan, näin olet itsekin tehnyt, mutta epämääräisen välineen tuominen treeneihin ei ole meillä luvallista.

Parhaimmillaan uusi hankinta joutuu suoraan käyttökieltoon. Tällaisia miekkoja ovat elävöityskäyttöön suunnatut miekat ja esim. kiinalaiset Hanwein tuotteet. Joista tässä kuvituksessa pari yksilöä esimerkkinä 2016 hankituista testikappaleista.

Yhden piston sapeli. Pisto tehtiitiin vapaamiekkailussa, onneksi sapeli taipui eikä katkennyt. Valmistaja Hanwei. Kuva: Mika Vesterinen

Aina kun eteen tulee joku uusi tuntematon valmistaja, niin sen tuotteiden laatua kuulostellaan ensin heman puskaradiosta, minkälaisia kokemuksia löytyy.  Sitä kautta on monen miekan laatu selvinnyt itse testaamatta. Näin säästytään ikäviltä pettymyksiltä ja myös tarpeettomilta vaaratilanteita.

Kannattaa myös huomioida, että hyväkin miekka kuluu käytössä vai voi muuttua jopa käyttökelvottomaksi. Omaa asetta kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Ks. oheinen Regenyein federin terä viiden vuoden käytön jälkeen.

Huonolaatuinen tai huonokuntoinen miekka on turvallisuusriski, niin käyttäjälleen kuin hänen harjoitusparille ja kaikille ympärillä oleville kanssa harjoittelijoille. esim. Huonolaatuisen miekasta irtoava kappale on vaaraksi kaikille.

Hyväkin kestää aikansa.  Halkeama Regenyein federissä viiden käyttövuoden jälkeen. Omaa miekkaa kannattaa tarkkailla. Kuva: Mika Vesterinen

4 thoughts on “Miekan valmistajalla on väliä

 1. Itse omistanut kymmeniä Hanwein valmistamia miekkoja jotka ovat olleet kovassa kätytössä ja mitään ongelmia ei ole ollut, kyllä noita roskia pääsee kaikilla valmsitajilla sekaan, turha sentakia että pari viallista on ollut on kaikkia pistää käyttö kieltoon.

  Tykkää

  • 4 sapelista 2 hajosi heti. Ei tuolla otannalla Hanwei pisteitä kerää… Muualta Suomesta on Hanwein sapeleista kuulunut samanlaisia kokemuksia. Ei mitään huhupuheita, vaan ihan suoraan ensikäden tietoja, vaikka tässä jutussa keskityin noihin omiin kokemuksiini, kyselin vähän taustatietoa muualtakin.

   Mitä ja miten treenaat? Ja missä seurassa tai porukassa?
   Voi olla treemaanisesta kiinni miten noi kestää. Meillä ei ainakaan kestä. Sen verran on tuommoiset hajoilevat miekat vaarallisia, että turha lähteä niitten kanssa leikkimään meidän treenaamisessa. Hanwein pitkämiekoista on vähän kokemusta ja ne on hieman paremmat. Hintaero selkeesti parempaan on niin pieni, että kannattaa valita se parempi. 🙂

   Tykkää

 2. Terve! Meille Jakomäen salille tulee aina välillä testausta ja arvostelua varten mitä erikoisempia yksilöitä. Hanwein tuotteiden laatu ei ole viime aikoina luottamusta herättänyt. Edellinen Hanwein sapeli oli minuutissa S-mutkalla ja saman tuottajan Tinker longswordista lähti ensimmäisessä matsissa pieniä, teräviä paloja lentelemään sen verran, että katsojaosastossa olleet laittoivat myös maskit päähän.

  Liked by 1 henkilö

 3. Tinker longswordin tarina on tullut tutuksi muualtakin. Yksikin tuon kaltainen tarina on liikaa. Kyseinen miekka on vaarallinen kaikille läsnäolijoille. Turha antaa kenenkään vaikkapa meidän seurassa säästää muutamaa kymmentä euroa tämmöisen edullisemman miekan takia… ja samalla ottaa tarpeettomia ylimääräisiä riskejä, jotka koskevat kaikkia läsnäolijoita.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s