Savon Miekka

savonmiekka_logomalli_mustkeltv

– Päivitetty 4.4.2021 –

Savon Miekka on kuopiolainen historiallisen miekkailun seura,
joka on keskittynyt pääosin Liechtenauerin koulukunnan oppeihin.

Savon Miekan nettisivut löytyvät täältä. Sieltä löytyy enemmän tai vähemmän ajankohtaisia toimintaamme liittyviä asioita,  myös mm. harjoitusten ajat ja paikat. Ajankohtaisimmat tiedot löytyvät Ajankohtaista juuri nyt -sivulta.

Alkumuodon kokoonpano, Jaakko ja allekirjoittanut. Swordman’s companion ei päässyt kuvaan mukaan. Kuva: Paula Vesterinen.

SEURAN ALKUMUOTO 2008

Historiallista miekkailua on Kuopiossa treenattu vakituisella salivuorolla vuodesta 2008 lähtien. Kaikki alkoi 4. elokuuta noin kello 9.00. Tästä löytyy oma tarinansa Alussa oli vain… -sivulta.

Alussa oli siis vain suo, kuokka ja Jussi, eli Mika Vesterinen, Jaakko Vesterinen ja Guy Windsorin Swordman’s Companionkirja.  Siinä vierähti yksi vuosi Pitkälahden koulun salissa. Ensimmäiset ”seurapaidat” ja pinssitkin teetettiin jo tuolloin. Logossa oli kuva kahdesta miekkailijasta Fioren manuaalista ja alla teksti Fior di Battaglia. Siinä oli tavallaan koossa myös tämän miekkailuseuran alkumuoto. Sivuhuomiona voisi todeta, että kyseiset paidat ovat edelleen treenikäytössä.

KÄRJET MUKAAN 2009

Näillä mentiin syksyyn 2009 saakka, jolloin hemaa Varkaudessa edellisenä vuonna tutkailemaan aloittanut Janne Kärki ja vähän myöhemmin Mira Kärki liittyivät mukaan. Pian mukaan liittyi myös Paula Vesterinen. Siinä oli sitten koossa tämän miekkailuseuran ”klassinen kokoonpano” Kärjet & Vesteriset.

VIRALLINEN SEURATOIMINTA ALKOI 2010

Sittemmin treeneissä kävi tutustumassa joitakin ihmisiä ja heistä tarttui mukaan Ville Ahokas. Tuolloin toiminta oli jo rakentunut jonkin sortin rekisteröimättömäksi yhdistykseksi ja miekkailuseuraksi.

Rekisteröidyn yhdistyksen perustaminen oli jo työn alla, yhdistyksen säännöt valmiina ja perustamiskokousta suunniteltiin. Seuraavan vuoden alkuun järjesteltiin mainos- ja tiedotuskampanjaa, sekä kahta ensimmäistä alkeiskurssia.

Seuran lähtökohtana olivat  2010-12 pelkästään Fiore dei Liberin taisteluopit vuodelta 1409 ja sen tulkinta Guy Windsorin johtamasta School of European swordmanship -koulusta Helsingistä. Pääaseena olivat Fiorelta  pitkämiekka ja tikari.

REKISTERÖITY YHDISTYS VUODEN 2011 ALUSSA

Tuo edellä nimetty joukko, eli Mika Vesterinen, Jaakko Vesterinen, Janne Kärki, Mira Kärki, Paula Vesterinen ja Ville Ahokas, perustivat sitten rekisteröidyn yhdistyksen Savon Historiallisen Miekkailun Seura ry:n tammikuussa 2011.

Syksystä 2010 lähtien seura toimi sekä Kuopiossa että Varkaudessa aina kevääseen 2017 saakka, jolloin Varkauden toiminta päättyi. Näin perustajajäsenenä tämä Varkaus-yhteyden päättyminen on minulle harmillinen käänne, sillä samalla tuo seuran synnyttänyt Vesteriset & Kärjet yhteys seuran tarinassa katkesi. Tämä kahden perheen alkuinnostus oli kuitenkin se sysäys, joka tämän seuran aikanaan synnytti. Niitä alkuajan innostuksen tunnelmia jään kyllä todella kaipaamaan.

Seura on sittemmin kehittynyt noin 25-35 aktiivin historiallisen miekkailun yhteisöksi. Jäsenistön määrä on tasaisesti vähän vaihdellut. Välillä on jäsenistöä ollut enemmänkin, mutta mm. Varkauden toiminnan hiipuminen vuodesta 2012 lähtien on jonkin verran pienentänyt jäsenistön määrää. Kuopion jäsenmäärä on pysynyt aika vakiona, vaikka väki onkin hiljaksiin vaihtunut.

Jäsenistä neljännes on naisia ja ikäjakauma noin 15-55. Meillä on salikaudella (2017-18) viikoittain  kahdet harjoitukset Kuopion keskustassa. Kesäisin treenaamme puistossa huomattavasti tiuhempaan.

Harjoitusten teemat ovat Liechtenauerin koulukunnan saksalaisen miekkailun teemoissa välineinä pääosin pitkämiekka ja messer, mutta lisäaseina meillä on ollut viimeaikoina erityisesti dussack, rapiiri ja tikari.

(Kuva: Pentti Kokki)

SAKSALAISTA PITKÄMIEKKAA VUODESTA 2012 JA MESSERIA VUODESTA 2013

Saksalainen Johannes Liechtenauerin pitkämiekka tuli osaksi seuran treeniohjelmaa kesällä 2012, sen perässä messer vuoden 2013 alussa. Vuodesta 2013 alkoi harjoitusten pääpaino siirtymään Kuopiossa saksalaiseen miekkailuun ja tätä nykyä  Kuopiossa  treenaillaan säännöllisesti nimenomaan näitä  ns. saksalaisia oppeja pitkämiekalla ja messerillä.

Syksystä 2014 lähtien jäi Fioren oppien treenaaminen jo selvästi vähemmistöön Kuopiossa ja päätyi kokonaan Kuopiossa keväällä 2016, mutta jatkui Varkaudessa kevääseen 2017 saakka, jolloin Varkauden toiminta päättyi kokonaan.

Saksalaisessa miekkailussa oppimateriaalina ovat pitkämiekassa olleet paljolti ns. Codex Döbringer 1300-luvun lopulta ja Sigmund Schining ein Ringeckin Bloßfechten, eli haarniskoimaton osio 1400-luvulta. Messerissä lähteenä ovat olleet Johannes Lecküchnerin,  Antonius Rastin, Hans Talhofferin, Paulus Kalin, Peter Walknerin sekä Codex Wallersteinin ja Glasgow Fechtbuchin messer-opit.

Messerin vanavedessä on seuraannut myös muita Liechtenauerin koulukunnan aseita. Saksalaiseen miekkailun asevalikoimaan tuli satunnaisin treenattaviin aseisiin sirppi 2013.  Paulus Hector Mair tallensi 1500-luvun puolivälissä ylös sirpeillä taistelun oppeja ja tuli samalla liittäneeksi sirpin osaksi nykyajan hemaa. Kovin laaja ei Mairin sirppi-oppi ole, mutta mielenkiintoinen detalji eurooppalaisten taisteluoppien joukossa.

2014 satunnaisesti treenattaviin saksalaisen miekkailun aseisiin päästiin lisäämään myös tikari ja keihäs sekä 2016 dussack kaikenlaita muutakin on puuhattu erityisesti kesätreeneissä mm. taistelusauva, varsikirves ja Meyerin rappier, miekka & kupurakilpi ja ruotsalainen rapiiri.

Kuva: Jenna Kallio.

YHTEISTYÖTÄ YMPÄRI SUOMEA

Seuralla on ollut yhteistyötä mm. School of European Swordmanshipin,  Joensuun Historiallisen Miekkailun Seuran, Oulun miekkailuseuran ja EHMS:n kanssa.

Saksalaisessa pitkämiekassa on oppia haettu pääosin Warusseppäin Killalta Turusta, joka on ensimmäisenä tuonut lajin Suomeen ja tutkinut saksalaisia pitkämiekan oppeja 1990-luvun loppupuoliskolta lähtien. Messerissä seura tukeutuu niin ikään Warusseppäin kiltaan ja Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan piirissä toimivaan historiallisten taistelutaitojen harrastejärjestö Grieswarttiin. Mairin sirppi-taistelun opeissa tukeudumme Warusseppäin Kiltaan.

(Kuva: Elppi Hyvärinen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s